Polítiques de les Dones

PSC es suma a la convocatòria de vaga d'UGT i CCOO del 8 de març

  • Actualizado:
  • Creado:

Com a socialistes, i per tant, feministes, donem tot el nostre suport a la convocatòria de vaga laboral d'UGT i CCOO

El proper 8 de març, Dia Internacional dels drets de les dones, les entitats feministes han promogut una vaga a nivell internacional. Al nostre país, diversos sindicats han convocat vaga laboral, com UGT i CCOO, amb una aturada de 2h.

La vaga feminista té les seves arrels en la històrica reivindicació de la «vaga de dones: qui mou el món, l'atura» i que s'ha anat consolidant gràcies a la major conscienciació social respecte les múltiples discriminacions i violències masclistes que pateixen les dones, però també pel moment d’amenaça internacional contra les polítiques feministes, que fa tan necessària una resposta massiva i contundent de tota la societat, dones i homes, per fer-hi front.

La crida feminista internacional convoca una vaga laboral, de cura, de consum i estudiantil. Com a socialistes, i per tant, feministes, donem tot el nostre suport a la convocatòria de vaga laboral realitzada per UGT i CCOO per a aquest 8 de març, i també a la resta d'accions promogudes per les entitats feministes. Ho fem des de la responsabilitat i la voluntat de prioritzar a l'agenda social i política la lluita per la igualtat real de drets i oportunitats entre dones i homes, i, especialment, les polítiques contra la violència masclista i la discriminació laboral (d'accés, promoció professional, bretxa salarial…). Tal i com detallem al nostre manifest:

Donem suport a la vaga laboral perquè les dones guanyen prop de 6 punts anuals menys que els homes. Perquè la taxa d'activitat femenina és prop de 10 punts menor i la taxa d'atur és 4 punts superior. Perquè la bretxa salarial és del 23%. Perquè el treball a temps parcial en les dones és un terç més que el dels homes. Perquè el 67% de l'ocupació temporal a temps parcial és realitzat per dones. Perquè el 81,89% dels contractes indefinits a temps parcial són de dones. Perquè quan hi ha càrregues familiars disminueix la taxa d'ocupació de les dones, enfront de la dels homes, que augmenta. Perquè, segons dades de la Inspecció de Treball facilitats per UGT, 2.484 dones s'han vist afectades per infraccions d’assetjament sexual a l'àmbit laboral a l’Estat des de 2008 a 2015, quasi una víctima nova cada dia. Perquè les pensions de les dones són de menor quantia que les dels homes.

Donem suport a la vaga feminista de cures perquè volem posar en valor el treball domèstic, de cures, no remunerat, que no només és menyspreat pel sistema econòmic, sinó que és utilitzat per ocultar retallades dels serveis de l'Estat de Benestar. També volem visibilitzar la manca de corresponsabilitat real a les tasques de cura i la necessitat vital de polítiques de coeducació i de fomentar les noves masculinitats.

Donem suport a la vaga de consum per recordar a les empreses que han d'incloure la visió de gènere a totes les seves accions, des de producció fins al màrqueting, passant, per descomptat, per les condicions laborals de les treballadores.

donem suport a la vaga estudiantil perquè la lluita feminista s'ha de fer en xarxa intergeneracional, implicant els i les joves.

Com sempre diem, Fets, no només paraules! Ja l'any passat PSC va ser el partit pioner en donar tot el nostre suport a l'aturada internacional de dones del 8 de març. Vàrem demanar a la nostra militància, i especialment a càrrecs públics, que es sumessin a la crida feminista i vàrem ser els i les socialistes qui vàrem instar les institucions a mostrar el seu suport entrant formalment la petició a la mesa del Parlament de Catalunya, a la mesa del Congrés i al Parlament Europeu.

El nostre objectiu és una societat lliure de masclisme perquè és incompatible amb la democràcia, la llibertat i la igualtat reals. Des del PSC sempre hem posat en valor el paper imprescindible de les dones, tant en el treball remunerat com en el no remunerat, hem defensat els drets de les dones i hem implementat polítiques per a la igualtat d’oportunitats efectiva a tots els àmbits. També hem fomentat les noves masculinitats per incorporar els homes a les tasques domèstiques i de cura de manera corresponsable, i per altra banda, per la seva vital aportació, i per justícia, hem prioritzat dotar de drets les grans invisibilitzades i explotades pel sistema capitalista, les mestresses de casa.

Sempre hem incorporat aquesta visió transversal a totes les polítiques que hem fet des dels diversos governs socialistes i implementat lleis específiques (Llei d’Igualtat, Llei Integral contra la violència de gènere, Llei de la Dependència, Llei d’interrupció voluntària de l’embaràs, plans ocupacionals d’igualtat,...). I ho seguim fent ara amb propostes des de l’oposició, amb la proposta socialista del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, o acabar amb la bretxa salarial mitjançant la Llei d'Igualtat Laboral. També impulsem mesures per fomentar la conciliació, corresponsabilitat i nous usos del temps. A més, treballem pel reconeixement i drets de qui fa les tasques domèstiques i de cura no remunerades, dones en la gran majoria: la Renda Garantida de Ciutadania, manteniment de les pensions no contributives, que qui cuida persones dependents torni a ser reconeguda com a cuidadora no professional amb cotització per assegurar la merescuda pensió,...

Reivindiquem tornar a prioritzar les polítiques de gènere amb tot el pes legislatiu i recursos econòmics retallats en els darrers anys amb l’excusa de la crisi.

Per tot això, perquè compartim l'objectiu històric i actual de la vaga de les dones, conscienciar que sense les dones el món s'aturaria, els i les socialistes tornem a donar suport a la vaga feminista del 8 de març promoguda per les entitats feministes a nivell internacional. Així doncs, des de la secretaria de Polítiques de les Dones del PSC, l'àrea d'Organització del PSC i de Política Municipal del PSC proposem als i les nostres càrrecs institucionals, orgànics i militància sumar-se a la vaga laboral de 2h el dijous 8 de març, tal i com han convocat UGT i CCOO. A més, instem a:

1/Fer activisme polític a la xarxa denunciant les múltiples situacions de discriminació que pateixen les dones a la nostra societat, i en especial, centrat en la bretxa salarial de gènere i la violència masclista. Trobareu material amb dades i infografies a @_donesPSC i https://www.facebook.com/donesPSC/

2/Promoure la lectura del manifest del 8 de març a les institucions públiques, i que es faci una aturada per mostrar el suport a la crida feminista. Respecte el manifest unitari d'entitats feministes, denunciem el trencament del consens a Catalunya i la instrumentalització partidista de la vaga feminista. Per això, ens desmarquem del manifest català tal com expliquem a la nota de premsa i ens sumem al manifest unitari de les 400 dones que a nivell estatal, també amb gent de la plataforma catalana, van treballar. Reivindiquem que la causa on ens hem de trobar aquest 8M, partits i entitats, és la feminista, lluitar pels drets de les dones, sumar i no restar, treballar per un #8mLilaNOGroc. 

3/Fomentar la mobilització i visualització de les dones més invisibilitzades i objectiu de la històrica reivindicació de la “vaga de dones”: les mestresses de casa, que realitzen sense sou ni drets laborals un treball vital per a les famílies i la societat.

4/Contactar amb entitats representatives del món associatiu, comercial, empresarial i laboral del vostre municipi perquè es sumin a la vaga de dones i col·laborin difonent els objectius i accions reivindicatives entre la seva gent associada.

A nivell intern, farem campanya específica d'informació amb els treballadors i treballadores del PSC de la nostra seu central i resta de locals al territori per tal que es puguin adherir a la vaga laboral feminista. A més, com sempre, fomentarem durant tot el dia l'activisme a la xarxa per explicar el que durant dècades hem reivindicat com a partit i des de les diverses entitats i plataformes feministes on hi participem: que sense les dones no hi ha democràcia i que les que mouen el món també el poden aturar!

Com cada any, participem a les diverses manifestacions amb motiu del 8M d'arreu del territori. A nivell de Barcelona, el punt de trobada serà a Rambla de Catalunya amb Còrsega a les 18.15h

Per descomptat, sens perjudici d’aquestes accions que us proposem, us encoratgem a desenvolupar accions pròpies i iniciatives als vostres municipis i sectorials adaptades a la vostra realitat, i que ens ho comuniqueu via email (dones@socialistes.cat) o xarxes (mencionant @_donesPSC i etiquetant https://www.facebook.com/donesPSC/) per fer xarxa. 

En els drets de les dones, ni un pas enrere! Com sempre exigim des del feminisme socialista: FETS, no paraules!

 

Ficheros adjuntos: