Polítiques de les Dones

Miren por la ventana a la calle señores magistrados, les reclamamos justicia, no humillación

  • Raquel Sánchez Jiménez
  • Actualitzat:
  • Creat:

La nostra declaració com a secretaria de polítiques de les dones del PSC respecte la decisió judicial d'alliberar 'la manada” i per exigir que es continuï desenvolupant el Pacte d'Estat contra la violència de gènere

La lluita contra la violència masclista ha de ser una prioritat per a tota la societat i partits polítics i, en primera instància, una obligació dels governs i de totes les administracions. Per això, mostrem el nostre rebuig més contundentment a la decisió de l’Audiència Provincial de Navarra sobre el cas de “La Manada” que deixa els condemnats en llibertat provisional amb una finança de 6.000 euros. Tal com denunciar Raquel Sánchez Jiménez, secretària de Polítiques de les Dones del PSC: "Tenían la posibilidad de prorrogar la prisión provisional de 'La Manada' y no lo han hecho. Miren por la ventana a la calle señores magistrados, les reclamamos justicia, no humillación".

Aquesta nova decisió judicial és, a l’igual que la polèmica sentència, un menyspreu cap a totes les dones, atès que suposa una legitimació de la cultura de la violació, una revictimització de totes les dones agredides sexualment, projecta un marc d'inseguretat i desemparament per a totes les noies i dones, i dona un perillós missatge cap a tota la societat.

La condemna per abús sexual i no per violació va provocar un profund rebuig social, amb mobilitzacions ciutadanes i crítiques polítiques i jurídiques, per això, no s'entén aquesta nova decisió judicial per l'impacte d'alarma social que crea i el missatge que des del món judicial es transmet. Acatem la sentència, com no pot ser d'altra manera en un Estat de Dret, però volem fer palès el nostre enèrgic rebuig a la ideologia patriarcal que la sustenta. Tal com demostra el vot particular del president del tribunal, José Francisco Cobo, que advocava per prorrogar la presó provisional sense condicions, el problema no és tant el marc legal, sinó la manca de voluntat d'aplicar-ho.

I és que tant la sentència de condemna, com aquesta nova decisió judicial, demostren la necessitat urgent de formar en visió de gènere a tota la judicatura per acabar amb la justícia patriarcal i sentències que fomenten la revictimització de les dones agredides, la impunitat dels agressors, el masclisme i la cultura de la violació. La formació obligatòria en perspectiva de gènere és una de les mesures previstes en el Pacte d'Estat contra la violència de gènere, dins les 213 propostes d'actuació que aborden la violència de gènere de forma integral, un Pacte que va ser proposta socialista, i al qual el nou govern de l'Estat ha donat màxima prioritat. La pròpia ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha confirmat que s'accelerà la formació obligatòria de la judicatura.

Davant aquest context, sol·licitem als nostres grups municipals que presentin aquesta moció amb els segünets acords:

ACORDS

1/Reiterar el compromís d'aquest Ajuntament amb la lluita contra la violència masclista, com a prioritat política, destinant recursos, campanyes d'informació, conscienciació, atenció, etc... i mostres de solidaritat col·lectiva amb totes les dones víctimes, fent nostre també el lema Volem ser lliures, no valentes.

2/Instar el Govern de l’Estat a continuar desenvolupant el Pacte d’Estat contra la violència de gènere, especialment les mesures de formació obligatòria en gènere a tota l'Administració i també les mesures de coordinació i recursos amb el món local per fer front comú contra el masclisme.

3/Mostrar el nostre suport incondicional a les víctimes, moltes vegades invisibles, dels abusos i agressions sexuals i el nostre rebuig a la sentència de La Manada i la nova decisió judicial.

4/Donar suport a les mobilitzacions dels moviments feministes contra la nova decisió judicial amb una campanya informativa al municipi per fomentar la participació, donant especialment veu a les entitats de dones i feministes del municipi.

5/Fer arribar aquesta moció a l'Audiència Provincial de Navarra, al Ministeri de Justícia, al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, i al Consell General del Poder Judicial.

 

Fitxers adjunts: