Polítiques de les Dones

2 exemples municipals abolicionistes: Raquel Sánchez Jiménez a Gavà i Jaume Collboni a Barcelona

  • Actualitzat:
  • Creat:

Som el partit dels FETS, NO de les Paraules només!

Els i les socialistes som abolicionistes, perquè lluitem contra l'explotació sexual, el proxenetisme i la tracta de persones amb una estratègia clara de tolerància zero en relació a la seva demanda i al negoci que se’n deriva.

La prostitució no és l'expressió de llibertat sexual de les dones, sinó que es basa en la violència masclista, les dificultats econòmiques i la cultura sexista i patriarcal. Com d’altres formes de violència contra les dones, és un fenomen específic de gènere: l'abrumadora majoria de víctimes són dones i nenes, mentre que els consumidors, traficants i proxenetes, són habitualment homes.

La prostitució i la tracta de sers humans amb finalitat d'explotació sexual són dos fenòmens que no es poden desvincular: la tracta existeix perquè hi ha una demanda de prostitució generada pels clients puteros que la converteix en una activitat molt rendible per a les màfies i els proxenetes. Hem de lluitar contra les màfies i també frenar aquesta "demanda", treballar per reduir la demanda creant consciència de què la compra de serveis de prostitució contribueix a l’establiment a casa nostra de màfies que es lucren. Així doncs, hem d'actuar contra els clients puteros, els proxenetes i la publicitat i en contra de la utilització de les dones com a mer objecte sexual. 

Per això, a Catalunya molts ajuntaments socialistes formen part de la Xarxa de Municipis Lliures de Tracta, impulsada per l'organització feminista MDM, i que aquest any està coordinada a nivell estatal per l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la seva alcadessa Núria Parlón, i a nivell català per Sant Boi del Llobregat i la seva alcaldessa Lluïsa Moret Sabidó.

Els darrers exemples de lluita contra l'explotació sexual, el proxenetisme i la tracta de persones per part dels grups municipals socialistes són a Gavà i Barcelona.

L'Ajuntament de Gavà, liderat per Raquel Sánchez Jiménez, que és a més la Secretària de Polítiques de les Dones del PSC, enviarà les multes dels clients de prostitutes a casa. Aquesta nova acció forma part de la campanya municipal d'intervenció integral contra la prostitució que el consistori ja va posar en marxa l'estiu passat amb uns cartells dirigits als puterosL'objectiu és que quedi constància de l'activitat il·legal que s'està fent i eliminar la "demanda" que ajuda les màfies a seguir atemptant contra els drets humans de les  víctimes de la tracta. A més, hi ha un pla de col·laboració i coordinació amb els municipis veïns (Viladecans i Castelldefels) per intentar limitar el "desplaçament" de les màfies i les puteros.

Els fonaments legals són la Llei 39/2015, Art 40 i 41 sobre el procediment administratiu comú de les admin publiques, el Decret 278/1993, que regula el procediment sancionador als àmbits de competència de la Generalitat, i l'Ordenança municipal de Gavà sobre usos de les vies i espais públics art, 21.1.

Per alertar d'aquest canvi normatiu, s'han instal·lat uns cartells informatius sobre les sancions per sol·licitar i practicar relacions sexuals a canvi de diners a la via pública;  les multes poden ascendir fins a 3.000 euros. 

Gavà també ha reforçat les accions socials dirigides a les dones prostituïdes, si les dones no coneixen l’idioma s’han facilitat intèrprets perquè puguin exercir els seus drets i estar informades de les possibilitats formatives i de reinserció laboral que tenen a l’abast. També s'ha definit un pla de mesures per a la salut de les dones prostituïdes, per la prevenció de la pràctica de la prostitució, etc...

perquè tal com remarca Raquel Sánchez Jiménez: "Volem que la nostra ciutat no sigui l'aparador dels qui tracten a les dones com a mercaderies. L'explotació sexual no pot ser normalitzada i assumida sense més, i per això reaccionem amb els instruments dels quals disposem alhora que intentem afavorir que les dones abandonin la prostitució acompanyant-les en aquest procés. L'explotació i la tracta no formen part del nostre model de societat i ciutat"

Per la seva banda, Jaume Collboni, president del PSC a l’Ajuntament de Barcelona, va presentar al Plenari del Consell Municipal de juny una ordenança contra l’explotació sexual: Volem una ciutat lliure d’esclavatge, lliure del tràfic de dones, nenes i nens destinats a la prostitució. No volem que  el mandat Colau sigui recordat com aquell període en què s’ha cronificat la prostitució a la ciutat”.

En aquest sentit, Jaume Collboni ha demanat que Barcelona esdevingui una ciutat que proclama el seu rebuig a l’explotació sexual, de la mateixa manera que es lluita contra la violència masclista. Per Collboni “és intolerable que en una societat avançada com la barcelonina acceptem que es tracti la dona i el seu cos com un mer objecte sexual”.  

Barcelona en Comú, ERC –i el regidor no adscrit Juanjo Puigcorbé– i la CUP hi han votat en contra, mentre que Cs i el regidor no adscrit Gerard Ardanuy s'han abstingut i el PDECat, el PSC i el PP hi han votat a favor.